Geschiedenis

Geschiedenis van het ras volgens Scott


In de herfst van 1972 werd in een nest middelgrote Rat Terriërs een kleine naakte teef geboren. Ze had een zijdeachtig, roze huidje met grote zwarte vlekken. De eigenaren wisten niet precies wat ze met het hondje aanmoesten en gaven het aan vrienden, Willie en Edwin Scott. Ze wisten toen nog niet dat deze ongewone pup het begin zou zijn van een nieuw en uniek ras.


De Scotts noemden hun teefje "Josephine" en Josephine stal al snel de harten van de hele familie. Ze bewees dat ze de perfecte huishond was met haar intelligente, levendige en loyale aard. Naakt zijn betekende ook geen vlooien en geen haren die geborsteld en opgezogen hoefden te worden. Dit was een heel groot pluspunt voor de familie Scott. Ze merkten wel dat het zachte huidje beschermd moest worden tegen de zonnestralen. Josephine groeide op tot een heel intelligent hondje dat hield van reizen en dat overal waar ze ging nieuwe vrienden maakte. De familie Scott was gek op Josephine en begon met het idee te spelen te gaan fokken en meer haarloze honden te produceren. Ze hadden meer honden gehad in het verleden maar waren niet bekend met fokken. Dat zou hen echter niet tegenhouden. Met haar schone, alerte en liefdevolle persoonlijkheid was Josephine de perfecte huishond en zij konden zich niet voorstellen een andere hond te bezitten.


Ze begonnen tegen iedereen die het maar wilde horen te vertellen over hun plannen, inclusief universiteit wetenschappers. Ze kregen elke keer hetzelfde antwoord: " je verdoet je tijd, het lukt toch niet". Er werd hen verteld dat Josephine een "freak of nature" was en ze zou het haarloze kenmerk op geen enkele manier over mogen dragen. Maar Willie en Edwin konden geen nee als antwoord verdragen en gingen door op hun plannen om met haar te gaan fokken.


Op één jarige leeftijd werd Jospehine met een Rat Terriër gepaard, namelijk haar vader. Ze kreeg een nestje met vier pups. Drie van de pups waren behaard, één was een naakt teefje genaamd Gypsy. In de jaren daarop had Josephine verscheidene nesten, maar geen enkele met naakte pups. Op 30 december 1981, toen Josephine negen jaar oud was en nog steeds in goede gezondheid verkerend, had zij haar laatste nestje nadat ze gepaard was met haar zoon. Ze wierp een naakt teefje en reutje en twee behaarde teefjes. Dit succesvolle nestje produceerde Snoopy, Jemima, Petunia en Queenie.


De droom van de familie Scott werd werkelijkheid en op die dag aanschouwden ze de geboorte van het ras American Hairless Terriër. De Scotten konden nu instappen op een fokprogramma met behulp van dierenartsen. Snoopy werd gepaard met al zijn zusjes toen zij één jaar werden. Jemima kreeg een nestje met alleen maar haarloze pups en de Scotten konden hun geluk niet op toen Petunia en Queenie's nestjes ook zowel naakte als haarloze pups gaven. Ze hielden alle pups en het huis werd snel erg vol. De familie Scott was aardig op weg en noemden hun kennel "Trout Creek Kennel".