Verzorging

Verzorging


De verzorging van een naakthond is anders dan bij behaarde honden. Toch is deze niet moeilijker! Deze honden moeten niet dagelijks of wekelijks geborsteld worden, maar moeten wel af een toe gewassen worden.

Hieronder vind je meer info met betrekking tot de amerikaanse haarloze terrier, ook wel amerikaanse naakthond of amerikaanse naakte terrier genoemd.


Zomer


In de zomer moet je de hond beschermen tegen de zon. Dit kan gedeeltelijk door een T-shirt, maar insmeren met zonnencrème is zeker ook belangrijk. De honden met een lichtere kleur verbranden, let dus wel op dat je vaak genoeg insmeert. Doordat je de hond 'vuil' maakt met de zonnecrème, moet je ze in de zomer iets vaker wassen dan in de winter. Vergeet niet dat wandelen met warm weer af te raden is voor honden, indien je toch even ermee naar buiten moet, smeer de pootjes in met een voetzoolbeschermer of vaseline zodat de voetkussens niet verbranden.


Winter


Warm aankleden in de winter is aan te raden, zeker voor een wandeling. Voor slechts snel een plasje buiten, is dit niet noodzakelijk omdat ze snel genoeg terug binnen zijn om op te warmen. Bescherm de poten indien het vriest, gestrooid is of heeft gesneeuwd. Wij gebruiken hiervoor graag vaseline. Als je terug binnen komt, spoel je snel de pootjes af en droogt deze weer, hierdoor blijven ze beschermt en zuiver.

Fleece truien worden zeer graag gedragen, maar zijn voor de regen niet geschikt, een jasje bij regenweer is dus wel aan te raden.


Kleding


In huis wordt er normaal nooit kleding gedragen, dit omdat de huid moet kunnen ademen. Als je graag een kledingstuk aan doet omdat het bij u kouder is, zorg dan wel dat je dit regelmatig wast zodat er geen huidirritaties komen. Buitenshuis kleed je de hond naargelang de activiteit en het weer. Als wij actief spelen, hebben de honden zeker geen kleding nodig, maar na de activiteit buiten wel omdat ze anders snel afkoelen.


Andere verzorging


De amerikaanse haarloze terrier is een hond, dus de verzorging zoals bij alle honden blijft. Controleer de tanden, nagels en oren regelmatig. Jaarlijks een bezoekje naar de dierenarts voor een controle en regelmatige ontworming blijft belangrijk voor elke hond. Het voordeel van dit ras is wel dat je geen preventieve druppels of bandjes nodig hebt tegen vlooien en luizen. Ook teken komen maar weinig voor bij dit ras.


Vaccineren


Honden worden gevaccineerd voor verschillende ziektes. De belangrijkste vaccins moeten maar 3 jaarlijks gegeven worden maar wordt door onwetendheid vaak jaarlijks mee gegeven met de andere vaccins. Door een allergische reactie bij verschillende pups en ook ons Nomy, zijn wij meer info gaan zoeken ivm de vaccinaties voor onze honden. We zijn op het besluit gekomen om onze honden te titteren, dit wilt zeggen dat wij door middel van bloed de antistoffen meten om zo op het juiste moment een vaccinatie te laten zetten. Wij zijn niet tegen het vaccineren van honden of pups, maar wel tegen overvaccinatie.

Voor onszelf hebben we ook het besluit genomen om geen Lepto vaccinaties te laten zetten bij onze honden (veel gevoeligheid en reacties op) omdat in onze situatie hiervoor het risico klein is dat ze deze ziekte oplopen. Vraag info om te kijken of deze nodig is in jullie situatie.

Vanaf ons E-litter zullen we ook onze pups gaan titteren en we hopen zo dat de nieuwe gezinnen de pups op maat kunnen laten vaccineren waardoor ze vaak maar 1 of 2 vaccins nodig hebben ipv 3. Dit is toch weer net wat minder zwaar voor zo'n kleine pup. Wil je graag meer info ivm het titteren van de honden? Vraag het ons gerust.

Niet alle ziektes kunnen getitterd worden, dus vaccinaties zijn in sommige situaties wel nog jaarlijs nodig, enkel minder soorten.